בזמן האחרון אני עדים לפרסומים רבים בגין השתלות שיער. יש המציעים זאת תוך 80 דקות, יש המציעים זאת ללא צלקות, יש המציעים זאת במראה הטבעי ויש מציעים זאת במחיר הנמוך בשוק, אך האם כל הפרסומים הללו נכונים או יותר נכון כל כך זוהרים כפי שמנסים להציג לנו אותם בכל מקום אפשרי כמעט, התשובה לכך בכתבה הבאה.
אנחנו עדים לזה, כי תופעת ההתקרחות אינה חוויה נעימה בדרך כלל. היא אינה פוסחת על מרבית הגברים בארץ, אך גם בקרב נשים אין מדובר בתופעה נדירה. יש שיגידו, כי עבור גברים מדובר במצב לא נעים אך עבור נשים מדובר באסון של ממש שכן שיער ראשה של אישה הוא דבר הרבה יותר משמעותי. בתורה היחס לשיער הוא כאל דבר משמעותי ובמיוחד מתגלה הדבר מסיפורו של שמשון ודלילה בספר שופטים, בו דלילה מבקשת משמשון לגלות את סוד כוחות :
וַיַּגֶּד לָהּ אֶת כָּל לִבּוֹ וַיֹּאמֶר לָהּ:
מוֹרָה לֹא עָלָה עַל רֹאשִׁי, כִּי נְזִיר אֱלֹקים אֲנִי מִבֶּטֶן אִמִּי:
אִם גֻּלַּחְתִּי וְסָר מִמֶּנִּי כֹחִי וְחָלִיתִי וְהָיִיתִי כְּכָל הָאָדָם: (שופטים יז(.
אנו רואים, כי השיער העסיק אותנו עוד מימים ימימה, אך האם מדובר בפרוצדורה שיכולה להשתבש? האם ניתן לתבוע בגין רשלנות בפרוצדורה שכזו? הרי התשובה לכך בכתבה הבאה.
יש לדעת, כי ניתוח השתלת שיער מהווה הליך כירורגי בעל מורכבות גבוהה ולכן הרופא שיהיה אחראי על ההשתלה חייב להיות או רופא מנתח פלסטי או רופא עור. יתרה מזאת, חשוב להבין, כי ניתוח השתלת השיער, הוא לא ניתוח "חירום", אלא ניתוח קוסמטי ולפי בחירת המטופל, כלומר נקבע מראש ולא נדרשת כל פעולת חירום. יתרה מזאת, מאחר ומדובר בניתוח לפי בחירתו של המטופל, הרי שעל הרופא שמבצע את הניתוח להסביר למטופל על שלבי ההליך ולקבל את הסכמתו המלאה של המטופל ואת חתימו לניתוח, כאשר הוא מסביר לו את כל הסיכונים שעומדים לפניו.
אשוב ואדגיש, כי אי מסירת כל המידע או חלקו, מהווה פגיעה באוטונומיה של המטופל, פגיעה אשר ניתן לקבל בגינה פיצוי כספי.
כתבה זו לא עוסקת בפן הרפואי של ההליך, אך אומר, כי קיימות מעל לשלוש שיטות לניתוח מהסוג הזה וכל רופא בוחר את השיטה שהוא מיומן בה ומתאימה למטופל.
אז הנכם לבטח שואלים, על מה ניתן לתבוע?
אז כפי שאמרתי, ניתן לתבוע על אי מסירת כל המידע או חלקו. בנוסף, קורה, כי המנתח מתרשל בביצוע הניתוח עצמו והסיבה לכך יכולה להיות העדר מיומנות ו/או ניסיון, אך קיימת גם אופציה, כי המנתח בחר בשיטת ניתוח לא נכונה ו/או שגויה. על כל פנים, כל מקרה של רשלנות בניתוח, יכול לגרום למטופל נזק פיזי חמור, אליו גם יכול להתלוות נזק נפשי, שהרי המטופל בחר לעבור ניתוח כדי לשפר את מראו ו/או ביטחונו והרי שלא זו בלבד, כי הניתוח לא שיפר את מצבו של המטופל, אלא הוא גרם לו נזק.
חשוב להדגיש, כי עם סיומו של הניתוח, על המנתח לוודא, כי מטופל מתאושש מן הניתוח ורק לאחר מכן לשחררו לביתו. לא זו אף זו, הרי שעל המנתח לזמן את המטופל לביקורת לפי הנהלים.
מקרה מהפסיקה:
ע"א 03/ 1662 מסטר בני נ' המרכז הבינלאומי ישראלי להשתלות שיער בע"מ:
מדובר על ערעור, כאשר בפסק הדין בבית המשפט השלום, הגיש אדם שעבר ניתוח השתלת שיער כנגד המקום בו טופל והרופא המנתח, בשל נזקים, שלטענתו, נגרמו בעקבות השתלת השיער. בית המשפט השלום פסק, כי על הרופא לשלם לו פיצוי בגין כאב וסבל בסך של 35,000 ₪. הבחור בפסק הדין לא היה מרוצה והגיש ערעור לבית המשפט המחוזי וטען כי מדובר ברשלנות רפואית. כמו כן הגיש חוות דעת וטען, כי נותרה לו נכות נפשית בשיעור של 20% ונכות פלסטית בשיעור של 10% בגין צלקות. בפסק הדין השופטים ציינו, כי עד שהרופא שניתח את הבחור התחיל לעסוק בהשתלות שיער, הוא מעולם לא עסק בניתוחים ולא עבר הכשרה כלשהי כמנתח ולכם בית המשפט קבע, כי הבחור זכאי לפיצויים נוספים ופסק לו: 100,000 ₪ בגין אובדן השתכרות לעבר ולעתיד, 85,000 ₪ בגין כאב וסבל ו- 104,927 ₪ בגין החזר עלות ההשתלה ובך הכל 289,927 ₪
אלפי אנשים, גברים ונשים, פונים מדי שנה לקליניקות ולמרפאות פרטיות כדי לעבור תהליך של השתלת שיער, אך לא כולם עדים לכך שלפעמיים ההליך שלא צלח לא נגרם באשמתם וככל שלא צלח הליך יהיו זכאים לפיצוי!!